Copyright 2013 | Bütün Hakları Saklıdır | Tasarım aRGenc
Elektrik Çit Sistemleri
Bu sayfamızda elektrikli çit sistemini oluşturan parçalar ve özellikleriyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Elektrikli çit sistemi oluşturan parçaların doğru ve yerinde kullanılması sistemin caydırıcılığı için önem arzetmektedir. Dolayısı ile elektrikli çit sistemlerini ve parçalarını tanımak doğru bir seçim için yararlı olacaktır.
Paratoneller
Elektrikli çitler kuruldukları açık alanlarda yıldırıma maruz kalabilmektedir. Elektrikli çit sistemlerinin kuruldukları alanlarda çit telleri, yıldırım düşme riski en yüksek noktalardır. Çit tellerine düşen yıldırım çit teli boyunca ilerler ve elektriksel direncin en az olduğu noktadan toprağa akar. Eğer çit sisteminde yıldırıma karşı her hangibir önlem alınmamışsa yıldırımın güç üretecine kadar ilerleyerek cihaza zarar verme ihtimali yüksektir. Dolayısı ile çit sistemleri yıldırım riski içeren alanlarda mutlaka bir paratonelle birlikte kullanılmalıdır.
Topraklama Sistemleri
Güç üreteçleri iki adet ana çıkış terminaline sahiptir. Bu terminallerden biri çit tellerine bağlanırken diğeri topraklama çubuklarına bağlanır. Böylelikle, canlı toprak üzerinde iken çit tellerine temas ederse, çit tellerindeki elektrik canlı üzerinden yol bularak toprağa akar. Canlı üzerinden akan bu elektrik akımı canlıda şok etkisi meydana getirir. Güç üretecinin topraklama bağlantıları ne kadar iyi yapılırsa, canlıda meydana gelecek şok etkisi o oranda artar. Dolayısı ile caydırıcı ve etkin bir elektrikli çit sistemi kurmak için topraklama bağlantılarının itina ile yapılması gerekir.
Topraklama sisteminde galvanizli çelik çubukların kullanılması tavsiye edilir. Bakır çubuklar elektrikli çit sistemleri için uygun değildir. Çünkü çit tellerinin çelikten yapılmış olması bakır çubukların hızlı bir şekilde korozyona uğramasına yol açar. Buda çit tellerininin daha hızlı paslanmasına ve etkisiz hale gelmesine sebep olacaktır.
Orta nemli topraklarda topraklama çubuklarının 0.75-1.5 metre uzunlukta olması yeterlidir. Bu çubuklar çevredeki her hangibir topraklama sisteminden ( ev topraklaması) en az 10 metre uzakta olacak şekilde toprağa çakılır. Çit sisteminin kullanıldığı alanın büyüklüğüne bağlı olarak topraklama çubuklarının sayısı arttırılmalıdır. 10 hektarlık bir alan için en az iki adet topraklama çubuğu kullanılmalıdır. Öte yandan kuru topraklarda topraklama çubuğu sayısının arttırılması gerekebilir. Eğer çit tellerinden birinin toprak bağlantısı var ise bu teller çit boyunca bir kaç noktadan daha toprağa bağlanabilir.
İzolatörler
Elektrikli çit sisteminde caydırıcılık çit tellerine verilen yüksek voltaj darbeleri ile sağlanır. Yüksek voltaj, zor koşullarda (pas, düşük yalıtım) dahi elektrik akımının yol bulmasına imkan tanır. Yani çit sitemi ile kontrol edilen canlının tüylü olması çit tellerindeki elektrik enerjisinden etkilenmesinin önüne geçemez. Ancak, çabuk yol bulan yüksek voltajlı elektrik darbelerinin çit tellerinde taşınması özel aparatlar gerektirir. Özel aparatlar çit tellerindeki elektriğin topraktan izole edilmesinde kullanılan izolatörlerdir. Genel olarak plastik hammadeden yapılmış izolatörler güneş ışınlarına(UV) uzun süre dayanması için özel katkı maddeleri içerir. Öte yandan izolatörlerin girintili çıkıntılı tasarımları yağmurlu ve nemli havalarda da elektrik kaçaklarını önler.
İzolatörlerin çit direklerine kolayca monte edilebilmesi için yalıtkan plastik kısmına gömülü vida ve çivi gibi parçalar bulunmaktadır.
İzolatörler kullanım yerine ve amacına göre bir çok farklı tasarıma sahiptirler. Izalatörlerin tasarımlarındaki bu çeşitlilik elektrikli çit sistemlerinin daha pratik ve hızlı kurulabilmesi olanak sağlamaktadır.
İzalatör Çeşitleri
Ahşap İzolatörleri
Gerdirme Izolatörleri
Kapı Aparatları
İletken Teller
Elektrikli çit sisteminde çit telleri hem fiziksel hemde piskolojik engel oluşturular. Çit telleri için galvanizli çelik teller kullanıldığı gibi ince çelik tellerin plastik iplerle birlikte örgülü hale getirilmiş şeklide kullanılmaktadır. Kalıcı çit sistemlerinde 1.2 - 1.8 mm kalınlıkta galvanizli çelik telleri tercih edilmektedir. Bu kalınlıktaki tellerin sürekli olarak toparlanıp kullanılması güç olduğu için, kısa süreli çit sistemleri için uygun değildir. Geçici çit sistemlerinde ise içinde 2-6 adet arasında 0.1-0.3 mm ve daha kalın galvanizli çelik tel bulunduran örgülü yapılar pratik kullanım olanağı sunmaktadır. Ayrıca ip şeklindeki teller hayvanlar tarafından kolaylıkla fark edilebilmesini sağlayan renkli yapıda imal edilirler.
Kazıklar ve direkler
Kalıcı elektrikli çit sistemleri için emprine edilmiş ahşap direkler tercih edilirken, kısa süreli elektrikli çitler için özel üretilmiş plastik veya fiberglass kazıklar kullanılmaktadır. Ahşap direklerde ahşaba monte edilen izolatörler ile çit tellerininin taşınmasını sağlanır. Öte yandan plastik ve fiberglass kazıklar ise çit tellerini taşıyacak çıkıntılara sahip şekilde üretilirler.
Uyarı Levhası
Yerli ve yabancı standartlara göre her 100 metrede asılması gerekli uyarı levhaları için gerekli düzenlemeler aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir:
"Halka açık bir yol veya patika boyunca tesis edilen elektrikli hayvan çitinin herhangi bir bölümü, çit kazıklarına güvenli bir şekilde bağlanan veya çit tellerine sıkıca tutturulmuş uyarı işaretleri ile sık aralıklarla tanıtılmalıdır. Uyarı işaretlerinin ölçüleri en az 100 mm x 200 mm olmalıdır. Uyarı işaretinin her iki tarafının zemin rengi sarı olmalıdır. İşaret üzerindeki yazılar ve şekiller siyah ve aşağıdakilerden biri olmalıdır:
- Şekildeki sembol veya
- “DİKKAT : Elektrikli çit” ifadesi.
İşaret üzerindeki yazılar ve şekiller, silinmez olmalı, uyarı işaretinin her iki tarafına basılmalı ve bunların
yüksekliği en az 25 mm olmalıdır."
Elektrikli çitler için yıldırım saptırıcı
Elektrikli çitleri için fiberglass direk
Elektrikli çit ipi (4 telli)
Topraklama Çubuğu Bağlatısı
Elektrikli çit uyarı levhası
Elektrikli çitleri için topraklama Çubukları
Elektrikli çitler için plastik direkler
Elektrİklİ Çİt Sİstemlerİ